Arvojohtaminen

LinkedInissä on kommentti, että kaikki johtaminenhan on arvojohtamista, vaikka se ei ole selkeästi tiedostettua.

Omat kommentit.

Näinhän se on. Valitettavasti monissa yrityksissä ajatus on pilattu kiinnittämällä arvojulisteita seinille ja kuvittelemalla, että nyt toimitaan niiden mukaan. Henkilökunta on jopa naureskellut, että ”taas johto luulee keksineensä jotain uutta ja hienoa”. Tällaisissa tapauksissa – kun ajatus on jo vesitetty – olen ehdottanut, että unohdetaan sana arvot ja puhutaan pelisäännöistä.

Tässä on esimerkki väärin tehdyistä arvoista (kirjapainoalan yritys, joka mm. kustantaa ns. roskalehteä). Arvon otsikkona on LAATU: ”Tavoitteenamme on loistelias laatu, joka syntyy luovan, vapaan ja vastuullisen henkilökunnan sekä yhteistyökumppaneiden työn tuloksena. Laatu perustuu yksilöllisyyteen ja toiminnan vapauteen työssä, josta jokainen voi olla ylpeä. Seisomme sen takana, mitä teemme. Laadun perusta on asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen. Näin ollen laatua on myös tuotteiden ja palvelujen kilpailukyky sekä toiminnan taloudellinen tuloksellisuus, kyky uudistaa toimintatapoja ja kehittyä ammatillisesti.”

Voiko sen selkeämmin sanoa!

Parhaat arvot ovat lyhyitä kiteytyksiä tahtotilasta, josta keskustellaan käytännön esimerkkien pohjalta.

*  Erään hammaslääkäriyrityksen arvot ovat: ”TAITAVAT KÄDET, HYMYN PAIKKA, TEKEMISEN MEININKI.” Sanoista on helppo muodostaa käsityksiä, mitä ne tarkoittavat käytännössä.

*  KUNTECin arvot (Turun seudun kuntatekniikka Oy):

– LUOTETTAVA (= sanaan voi luottaa, tehdään mitä sovitaan)

– TEHOKAS (= asiat tapahtuvat nopeasti, laadukkaasti ja kerralla oikein)

– TULOKSELLINEN (= tavoiteet, aikataulut ja kustannukset pitävät)

– KEHITTYVÄ (= ammattitaito on korkea ja kehittyy jatkuvasti, asiakkaalle ehdotetaan uusia ideoita ja ratkaisuja)

Kuntec on yksityistetty Turun kaupungin organisaatiosta. Haasteet ovat suuret, kun kunnallisesta organisaatiosta tehdään kilpailukykyinen ja kannattava yritys. Yhtenä valmennuksen työkaluna ovat nämä arvot eli pelisäännöt. Työryhmissä keskustellaan, mitä ne tarkoittavat ryhmän omissa töissä  – käytännössä. Samassa yhteydessä pohditaan miten toimintaa voidaan kehittää, jotta se vastaa vielä paremmin ko. arvoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *