Luovuus

Panu Hentilän kirjoittaa luovuudesta (klikkaa ja lue).

Kommenttini.

Panulle: Loistava kirjoitus.

Annille: Kadotitko luovuutesi vai henkisen energiasi? Aivotutkija professori Matti Bergström puhuu tietoisuudesta, joka on kuin looginen ja jähmettynyt lasipalatsi. Kun entropia – energia – törmää siihen, rikkoo se lasiseinät ja näyttää meille uusia mahdollisuuksia.

Telkkarista tuli mielenkiintoinen ohjelma luovuudesta. Siinä 4,5 v lapsi oli piirtänyt hevosen kuvan – sellaisen tikku-ukko-hevosen. Vieressä oli autistisen 4,5 vuotiaan piirros, joka oli upea moniviivainen ja kolmiulotteinen hahmotelma hevosesta. Se voisi hyvin olla jonkun taiteilijan piirros. Luovuuden asiantuntija esitti kysymyksen, onko autistisella lapsella jotain enemmän kuin ”normaalilla”. Hänen vastauksensa oli: ei. Autistisella on vähemmän. Hänellä ei ole tietoisuuden kontrollia, joka estää alitajunnan virtausta ja mielikuvan hahmottamista paperille.

Kaikissa meissä on luovuutta, joka paranee ja lisääntyy, kun sitä käytetään. Meidän ei tarvitse etsitä sitä lisää, vaan vähentää kontrollia (järkevää aikuimaista ajattelua – usein negatiivista sellaista) ja lisätä innostumista (energiaa).

Vexi Salmen mielestä inspiraatio -termi on hölynpölyä: “Inspiraatio ei ole mitään muuta kuin runoilijoiden kehittämä salasana, jonka avulla he yrittävät mystifioida itsensä. Kun työ tulee tehtäväksi, tekijän on suggeroitava itsensä tilanteeseen ja ikään kuin heittäydyttävä siihen mukaan. Sen jälkeen pitää vain istua tuolille ja alkaa.”

Olen silloin tällöin tehnyt seminaareissa kysymyksen: “Missä ajattelet luovimmin ja saat parhaat ideasi?” Osallistujien vastaukset: “ Kylpyhuoneessa, autossa, veneessä, kylvyssä, baarissa, vuoteessa, lenkillä, saunassa, koiran kanssa metsässä, lasten kanssa leikkiessäni…” Kukaan ei ole sanonut: “Töissä!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *