Voiko muita muuttaa?

Kommenttini keskusteluun, jonka otsikko oli: ”Luovu jo harhasta, että muita ihmisiä voisi muuttaa!”

Yhtä hyvin voisi sanoa, että luovu jo tästä ajattelun harhasta. Kyllä muita ihmisiä voi muuttaa – mutta ei ulkoapäin. Mutta me voimme luoda sellaiset olosuhteet, kohdella muita, antaa kannustavia palautteita ja käynnistää innostavia keskusteluja, joiden seurauksena muut ryhtyvät pohtimaan itseään ja käyttäytymistään – ja muutoksia tapahtuu.

Motivaatiosta on sama väärä uskomus: ei muita voi motivoida. Emme todellakaan voi pumpata ulkoapäin ihmisiin motivaatiota, mutta voimme luoda sellaiset olosuhteet…, joiden seurauksena ihminen motivoituu ja jopa innostuu.

Samasta syystä nykypäivänä erotaan kirkosta, kun usko ei enää siirry ”äidinmaidon” kautta. Ulkoapäin tyrkytetyt uskomukset purevat useimmiten vain niihin, jotka eivät itse ajattele tai uskalla ajatella. Sisältä päin tapahtuva herääminen sen sijaan voi saada aikaan suuriakin muutoksia.

Suurin ongelma tällaisissa uskomuksissa on, ettei tarvitse itse tehdä mitään – ”kun se ei ole mahdollista!” Jos haluamme oikeasti vaikuttaa toiseen ihmiseen, edellyttää se itseltä työtä ja epäitsekkyyttä: mm. nöyryyttä, määrätietoisuutta ja kykyä anteeksi antamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *