Johtajan arvo ja merkitys

Jos johtajan merkitys näkyy päivittäin / lyhyelle aikajänteellä, tekee hän todennäköisesti vääriä asioita.

Todellisella johtajalla on katse tulevaisuudessa ja mahdollisuuksissa. Suurin osa hänen ajatuksistaan ja päätöksistään tulee perutus  yrityksen tai organisaation pitkän tähtäimen suunnitteluun ja tarkoitukseen. Johtaja on suunnan näyttäjä ja toimii esimerkkinä tavoitteellisuudesta, avoimesta vuorovaikutuksesta, hyvästä yhteistyöstä, rehdistä toiminnasta, vastuullisuudesta ja arvosta.

Olen kohdannut lukuisia tilanteita, joissa työt hoituvat paremmin ja nopeammin, kun esimies on poissa. Esimiehen ajattelun aikajänteen pitää olla kauempana tulevaisuudessa kuin johdettavien. Hänen tehtävänä on hankkia tietoa, kannustaa ihmisiä ja luoda olosuhteet, joissa tekijät pystyvät keskittymään omaan työhönsä täysipainoisesti. Lisäksi esimiehen tulee antaa ihmisille ja työryhmille entistä enemmän mahdollisuuksia toimia itseohjautuvasti. Hän ei kuitenkaan poistu näyttämöltä ja jätä ihmisiä oman onnensa nojaa, joka merkitsee heitteille jättämistä. Hän on tavoitettavissa ja tapaa johdettavia säännöllisesti esimerkiksi kehitys- ja tavoitekeskusteluissa sekä tilannekohtaisesti tarpeen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *