Työpaikan ongelmia voidaan lähestyä anonyymisti

Talouselämässä oli organisaatiopsykologi Pekka Järvisen erinomainen Tebatti-kirjoitus ”Organisaation ongelmia ei ratkota anonyymisti”.

Laajat ja usein vaikutuksettomat nimettömät ilmapiirimittaukset turhauttavat yritysten henkilöstöä. Johdon mielestä mittaukset purkavat paineita, mutta kun mitään ei tapahdu, paineet kasvavat.

Järvisen mukaan kritiikistä ei pitäisi loukkaantua tai pahoittaa mieltään. Todellisuudessa mielet kuitenkin pahastuvat, monet loukkaantuvat ja muutamat kostavat. Ihmiset reagoivat tunteilla halutaan tai ei.

Huono johtaminen ja heikko yhteistyö pitävät työyhteisössä yllä pelkoa, jonka vuoksi asioista ei uskalleta puhua omalla nimellä. Myös palautteiden antamisessa ja vastaanottamisessa on suuria puutteita.

Työyhteisöjen ongelmien esiin saamiseksi on kuitenkin keinoja, joissa palautetta voidaan antaa anonyymisti.

Keinona voidaan käyttää kohdennettua osasto- tai tiimikohtaista mittausta. Henkilöstökyselyn tuloksissa esimiesten tai tiimin vetäjien antamat arviot näkyvät erikseen, koska heidän tehtävänä on toimia esimerkkinä avoimuudesta.

Kirjalliset kommentit on koottuna yhteen eri otsikoiden alle, joista ei voi päätellä palautteen antajaa. Sitten ongelmakohdat ratkaistaan yhdessä, jolloin tiimi oppii ratkaisukeskeistä ajattelua, ammatillista asioiden käsittelyä ja sitoutumista.

Jos kritiikki johtamista kohtaan on rajua, sparraa ulkopuolinen asiantuntija esimiehet etukäteen sen vastaanottamiseen ja toimii tilaisuudessa tasapainottajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *